Hafta tatili bir hafta içerisinde 6 gün boyunca kesintisiz çalışan işçinin 6 günün sonunda 24 saat boyunca kesintisiz tatil yapma hakkıdır. Hafta tatili hakkı İş kanunuyla düzenlenme altına alınan işçilere ait yasal bir haktır.
İş Kanunu madde 46 hükmü gereğince işçilere tatil gününden önce belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşuluyla yedi günlük bir zaman dilim içinde kesintisiz en az 24 saat dinlenme verilir. Hafta tatili gününde çalışmayan işçiyi işveren tarafından çalışılmayan günün ücreti tam olarak ödenir. İşveren tarafından işçiye verilen bir günlük ücretli izin hakkı mecburidir.
Hafta tatili izni yirmi dört saat boyunca kesintisiz olarak verilmelidir. Yirmi dört saatin altında verilen haftalık izin usulüne uygun şekilde verilmemiş sayılmaktadır. Hafta tatili izni bölünerek kullandırılamaz. Yargıtay içtihatlarına göre hafta tatilinin yirmi dört saatten az kullandırılması halinde hafta tatili hiç kullandırılmamış sayılır.
İşçiye verilmesi mecburi olan 24 saatlik hafta tatili süresi asgari bir süre olup işveren ile yapılan iş sözleşmesi ile işçiye verilen hafta tatili süresi işçi lehine olarak arttırılabilmektedir. Fakat sürenin azaltılması mümkün değildir.
Hafta Tatilinde Çalıştırılan İşçinin Tazminat Hakkı
Hafta tatilinde izin kullandırılması gereken işçinin çalıştırılması halinde işçinin buna ilişkin tazminat talep edebilmesi mümkündür. İşçi hafta tatilinde çalıştığını ispat ettiği takdirde iş mahkemelerinde hafta tatiline ilişkin alacak davası açılabilmektedir. İşçi hafta tatillerinde çalıştığını aynı iş yerinde çalıştığı iş arkadaşlarının tanıklığıyla ispat edebilmektedir. Ayrıca işçinin maaş bordrolarında işçinin imzası bulunmuyorsa hafta tatili ücret ödemesi yapılmadığı ileri sürülebilmektedir. İşçinin maaş bordrosunda hafta tatili ücreti bölümünün boş olması veya imza bulunmaması halinde işçi hafta tatilinde çalıştığını her türlü delille mahkemeye ispatlayabilmektedir.
Hafta tatili ücreti gününde ödenmeyen işçi ödeme gününden itibaren yirmi gün sonra iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Hafta tatili ücreti ödenmeyen işçi haklı sebebe dayanarak işverenle arasındaki iş sözleşmesini sonlandırabilmektedir.
Hafta tatilinde izin kullandırılmayarak çalıştırılan işçiye bir günlük ücret+çalıştığı sürenin ücreti ödenmelidir. Hafta tatilinde çalışmak durumunda kalan işçi iki günlük ücrete hak kazanmaktadır. Yani hafta tatilinde çalışan işçiye bir günlük ücrete ek olarak fazladan ücret ödemesi yapılmalıdır.
İşçiye hak etmiş olduğu hafta tatili ücret ödemesi yapılmadığı için işten ayrılmak isteyen işçi haklı nedenle fesih yapmalı bunun için işverene haklı nedenle fesih yaptığını bildirmek amacıyla noter aracılığıyla ihtarname göndermelidir.
İşçi iş sözleşmesini hakli nedenle feshetmesinin ardından işçilik alacaklarını talep etmek amacıyla iş mahkemelerinde dava açmadan önce zorunlu arabuluculuk sürecini başlatmalıdır. Arabuluculuk sürecinde işveren taraf ile işçinin anlaşma sağlayamaması ve işveren tarafından işçiye hakkı olan alacak ödemeleri yapılmadığı takdirde işçi iş mahkemelerinde dava açabilmektedir.
İşçinin hafta tatili ücreti ve diğer işçilik alacaklarını işverenden alabilmesi için arabuluculuk sürecinde ve dava sürecinde iş hukuku alanında uzman bir avukatla süreci yürütmesi son derece önemlidir.