Ev Sahibinin Kiracıyı Evden Çıkarabilmesi İçin Gerekli Koşullar

Ev sahibinin kiracıyı tahliye ettirebilmesi için birden fazla alternatif yol bulunmaktadır. Fakat bu yollara başvurulabilmesi için gerekli koşulların sağlanmış olması gerekmektedir.

1-TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ YOLUYLA TAHLİYE

Kiracının, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği taahhütnamedir.

Kiracı yazılı olarak belli bir tarihte taşınmazı tahliye edeceğini taahhüt ettiği takdirde bu tarihten itibaren 1 ay içerisinde ev sahibi tarafından tahliye davası açılabilir.

Tahliye Taahhütnamesi mutlaka yazılı olmalı ve kiracı tarafından imzalanmış olmalıdır.

Kiracı, kira bedelini sözleşmede belirtilen tarihte ödemediği takdirde ev sahibi noter veya avukat aracılığıyla kiracıya yazılı bir ihtarname gönderir.

Bir kira yılı içerisinde kiracı yükümlü olduğu kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren kira süresinin bitiminde dava yoluyla kiracısını tahliye ettirebilir.

Ödenmeyen kira borcu nedeniyle kiracıya karşı icra takibi başlatılabilir. Kiracı kira bedelini 30 gün içerisinde ödemezse icra takibi yoluyla da tahliye ettirilebilir.

3-İHTİYAÇ SEBEBİYLE TAHLİYE

Kiraya veren, kira sözleşmesini kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da iş yeri gereksinimi olması gerekçesiyle kiracıyı tahliye ettirebilir.

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 ay içinde açılmalıdır.

4-TAŞINMAZIN YENİDEN İNŞASI VEYA ESASLI ONARIMI

Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı sırasında taşınmazın kullanımı imkansız ise ev sahibi kiracının tahliyesini talep edebilir.

5-10 YILLIK UZAMA SÜRESİNİN SONA ERMESİ

Kiraya veren, kira sözleşmesinde 10 yıllık uzama süresi sonunda bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önceden yazılı bir ihtarname göndermek koşuluyla kiracıya tahliye talebinde bulunabilir ve kira sözleşmesine son verebilir.

Kiracının tahliye süreci karmaşık ve hukuki destek alınması gerekli olan bir süreçtir. Tahliye sürecinin hatasız ve hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi amacıyla kira hukukunda uzman bir avukattan profesyonel destek almak son derece önemlidir.